Zbavte sa jednoducho zapečenej mastnoty obrázok

Čistenie zapečených mastnôt je náročnou úlohou, čo určite pozná každá gazdinka, ktorá sa rada venuje pečeniu. Či už pečiete koláče, kura alebo nedeľný obed, kvapnutiu mastného na rozpálenú trúbu sa nedá zabrániť. Nánosy tejto mastnoty sa postupne hromadia a čím je ich vrstva väčšia, tým je ich odstraňovanie náročnejšie. Potiaľto je proces normálny, nepríjemné však je, ak sa snažíte zohnať účinný prostriedok na čistenie trúb a grilov. Poväčšinou narazíte na nadmerne agresívne čistiace prostriedky. A je takmer nemožné nájsť kompromis medzi prostriedkom nedráždiacim dýchacie cesty a účinnosťou. Upratovacia a čistiaca firma Topservis je si tohto faktu vedomá a preto vo svojom portfóliu služieb ponúka aj poradenstvo v oblasti upratovacej chémie.

Čo si všímať na etiketách čistiacich prostriedkov

-Medzi tie najúčinnejšie a najmenej agresívne čistidlá patria zlúčeniny ako hydroxid sodný alebo draselný, ktoré by ale mali pôsobiť v spolupráci tenzidmi, látkami ako alkylpolyglukosidem, emulgátorom perfektne pôsobiacim aj v alkalickom prostredí. Síce sa nejedná úplne o nerizikové zlúčeniny, no ich agresivita voči dýchacím cestám nie je až na takej úrovni a výsledok práce by sa s kľudom mohol nazvať ako precízny.  Hydroxid sodný sa nesmie používať bez rukavíc a nemali by sme ho zbytočne dýchať, ak sa aplikuje vo väčších množstvách. Nežiaduco reaguje s hliníkovými a termosetovými predmetmi, preto si aj na toto treba dávať pozor.

-Ako druhú variantu je možné použiť čistiace látky s pridaním abrazíva. Abrazívum  si je možné predstaviť ako pevnú prímes drobných pevných zrniečok. Za abrazívne látky považujeme uhličitan vápenatý, oxid hlinitý alebo oxid kremičitý.
-Treťou variantov sú práškové čistidlá, tieto sú zložené z práškových tenzidov ( alkylbenzensulfonan sodný ) a pridanej vône. K takýmto práškovým čističom sa vo väčšine prípadov pridávajú aj dezinfekčné zlúčeniny.
– Jednou s variant sú aj tuhé odstraňovacie prostriedky, ako napríklad upravený oxid hlinitý, tenzidy  a ošetrujúce látky na čistený povrch. Medzi ochranné látky sa dajú spomenúť najrôznejšie druhy voskov, mastné kyseliny či oleje.
-Taktiež je možné sa pustiť do práce za pomoci tekutých pieskov. Jedná sa o suspenzie uhličitanu vápenatého alebo oxidu hlinitého s tenzidami. V tomto prípade sa bavíme o pokročilejšej technológií, pri ktorej sa abrazívu zabraňuje, aby sa usádzalo na dne nádoby aj pri dlhodobejšom státí. V niektorých výrobkoch je tento efekt tekutých pieskov kombinovaný aj s impregnačnou funkciou, vtedy sa do tejto zmesi pridávajú aj ošetrujúce oleje – parafínového alebo silikónového charakteru.

Vo vyrátavaní čistiacich prostriedkov na kuchyne a špeciálne zapečenú mastnotu, by sa dalo takto ešte dlho pokračovať, no podľa názoru upratovacej  a hĺbkovo čistiacej firmy Topservis je tá najjednoduchšia cesta tou najlepšou. Na čistenie trúb a grilov používajte čistiace prípravky na báze hydroxidu sodného. Je síce treba dávať pozor na smaltované povrchy, ale keď si takéto čistenie pár krát vyskúšate, nebudete chcieť iné čistidlá už používať.

Tak hurá na zamastená trúby a hrnce!